plakat

Преподавателите и помощник-учителите в ЧДГ Монтесори Хай са сертифицирани от Association Montessori Internationale, както и от Министерството на Образованието и Науката.

"Какво е да си  Монтесори учител! Може би търсач на съкровища? Или пътешественик във вселени от детски очи? А дали не си мечтател за добро и светло УТРЕ?! Тук и сега сред любопитни деца сърцето те води! 

Понякога забулена в мъглявина е идеята за нормализираното дете. Но добре подготвената Монтесори среда действа като притегателна сила и помага на детето да е тук и сега за себе си. Всички деца са така истински! Те прегръща, галят, доверяват се и ти като учител можеш само да им вярваш. 

Когато си в Монтесори среда и си възрастен от „едно много сериозно днес”- ти си невероятен късметлия. Твоето вътрешно дете ликува. Ти даваш шанс на себе си да се влюбиш в живото общуване и споделяне с искрени, топли и спонтанни малки човеци. Ти сприятеляваш себе си с децата по целия свят, събрани в блестъящите очи на точно това неповторимо малко същество. Тук не си просто учител. Тук всеки ден даваш и получаваш. Учиш се на търпение, грация и вежливост повече от всякога.Тук и единствено тук твоята любов към човека живее и твори. Тук вярваш, истински вярваш, че чудото се случвва всеки ден по малко. И е цветно, и магично.Тук виждаш очи, които греят, ръце-които творят, мечти -които някога са били и твои, а днес са техни и големи и ще се случат, защото е възможно. 

Монтесори идеята носи всеки, дръзнал да събуди любопитството си, да провокира волята си и да опитва и да не се отказва.

 Моето пътуване в Монтесори вселената  започна с появата на моите момчета. Техните нужди и интереси, трудности и успехи вдъхновиха желанието ми да споделям времето си с деца. Ако го мислиш като дълъг работен процес с много отговорности –е трудно. Ако го живееш - е живо, вълшебно преживяване! Това, което давам на децата, е време. Време да бъдат. Време да бъдат чути. Време да споделят. Време да съпреживяват. Време да изразяват емоции. Време да общуват, да учат и да се развиват. Давам им очи, които гледат с добро в тяхното бъдеще. Давам им вяра в техните малки успехи всеки ден!"

Борислава Данданова (магистър Българска филология и AMI монтесори асистент)